Informasjon om lånekassen

Praksiskandidat og lånekassen

For å søke Lånekassen, så må du benytte deg av Lånekassen sin nettside. Det er Lånekassen som har oversikt over hvor mye du kan få i lån og stipend. Deres satser er basert på godkjenning av din inntekt og tidligere utdanning. Det finnes en lånekasse kalkulator på deres nettside, som jeg anbefaler å benytte hvis du lurer på hvor mye du vil få i lån og stipend. 

Studiene: 

Salgsfaget eller dyrefaget leder til fagbrev etter opplæringen som praksiskandidat:

 Det er mulig å søke lån og stipend i lånekassa om du tar et av fagene som praksiskandidat. 

Lån og stipend fra Lånekassen er basert på praksiskandidat salgsfag eller dyrefag. Om du ønsker å ta dette kan du søke der. Hvis du skal ta fagbrevet, så anbefaler vi å gjøre det innen normert tid. Lånekassen vil gjøre om deler av lånet ditt til stipend, om du følger kravene til lånekassen. Som praksiskandidat kan det gå opp til fagbrevet etter 5 år. Da tar da den tverrfaglige eksamen og fagprøven som er en praktisk prøve. 

Krav:

 

5 års arbeidspraksis innen faget. Det vil si at innen dyrefaget så må du ha jobbet med dyr i 5 år. I salgsfaget så må du ha jobbet minimum 5 år innen salg, service eller kontor når du skal ta eksamen.Les mer her.

Det vil si at om du har f.eks 3 år(fulltid) nå så må du vente med å ta eksamen til du har fem års erfaring. Fagopplæringskontoret svarer på kompetansevurdering. Du må da legge opp til eksamenstiden i lånekassa. Dermed må du f.eks legge opp til at du tar eksamen om to år når du søker lånekassa(om du jobber fulltid ved siden av studiene). Du må selv melde deg opp til eksamen. Det er et krav at du tar eksamen i faget du tar og innenfor tidsrammen du setter opp(når du søker lånekassen) for å følge lånekassen sine krav. 

Det er ditt fylke som godkjenner din arbeidserfaring. Fagopplæringskontoret svarer på kompetansevurdering. Det er mange yrker som har relevant erfaring til faget. Godkjent arbeidserfaring er for eksempel arbeid innenfor salgsfag kontor, sekretærarbeid og kundeservice. Om man for eksempel jobber i en bank, så er det også mye relevant erfaring der hvor man jobber mye med kundeservice. Det kan være at deler av arbeidet ditt er godkjent for fagbrevet. Slik som hvis du jobber 50% med kundeservice og resten med økonomi, slik som i eksempelet. Så vil 50% av arbeidet ditt kunne godkjennes som relevant erfaring. Har du ikke 5 års erfaring enda så kan du ta fagbrevet når du har nok erfaring. Hvis du søker lån og stipend hos Lånekassen og ikke har nok erfaring eller lignende, så vil du få lånet og stipend som lån. Du må påse at du kan søke som  praksiskandidat og at din erfaring gir grunnlag for søknad. Dette vil vi legge til grunn for godkjenning av søknaden fra vår side. Hvis du søker lån og stipend og ikke får tatt eksamen, så vil alt bli gjort om til lån. 

Du kan studere hundefrisør, dyrlegeassistent, dyrlegesekretær hos oss, men disse studiene gir ikke rett på lån/stipend i lånekassen. Du tar eksamen som praksiskandidat i salgsfaget før, parallelt eller etter de andre studiene. Det vil si at opplæringen er inkludert så du betaler ikke noe ekstra for dette. Du må selv vurdere om du ønsker å ta dette før eller etter og det er ikke et krav fra oss , men det er et ekstra gode. Du må sende ved søknadsskjema som ligger på venstre side. Om du tar eksamen som praksiskandidat så kan du også søke lån/stipend hos lånekassa. 

Oppsummert:

For å søke Lånekassen, så må du sette seg inn i kravene
Lånekassen har. For at lånet/stipend skal være innenfor rammene til kravene så
må du:

1.     Ta eksamen innen fagene som du er
påmeldt til innen tidshorisonten som du søker om til lånekassen. Ved endringer
så plikter du å gi beskjed til oss og lånekassen. . Lånekassen vil gjøre om
deler av lånet ditt til stipend, om det holder dette. Du må da legge opp til
eksamenstiden i lånekassa. Dermed må du f.eks legge opp til at du tar eksamen
om to år når du søker lånekassa(om du jobber fulltid ved siden av studiene).

2.     Du må selv melde deg opp til eksamen(privatist).
Du må da melde deg opp som praksiskandidat innen salgsfaget SLG3103 og dyrefaget DYR3103. Dette er en tverrfaglig eksamen som tar 5 timer og som gjøres på nærmeste videregåendeskole. Det er oppmelding to ganger i året(sjekk dette i slutten av januar og
august).
InSchool Privatist (visma.no)

3.     Sjekk at du har nok arbeidspraksis før
du melder deg opp til fagprøven(etter eksamen i salgsfag praksiskandidat). 5
 års arbeidspraksis innen faget.  I salgsfaget så må du ha jobbet minimum 5 år innen salg, service eller kontor når
du skal ta eksamen.
Les mer her. Det vil si at om du har f.eks 3
år(fulltid) nå så må du vente med å ta eksamen til du har fem års erfaring.
 Fagopplæringskontoret svarer på kompetansevurdering. Det er mange yrker som har relevant erfaring til faget. Godkjent arbeidserfaring er for eksempel arbeid innenfor salgsfag kontor, sekretærarbeid og kundeservice. Om man for eksempel jobber i en bank, så er det også mye relevant erfaring der hvor man jobber mye med kundeservice. Det kan være at deler av arbeidet ditt er godkjent for fagbrevet. Slik som hvis du jobber 50%
med kundeservice og resten med økonomi, slik som i eksempelet. Så vil 50% av
arbeidet ditt kunne godkjennes som relevant erfaring.

 

Om du ikke har anledning til å gjøre dette så anbefaler vi deg å avslå lån/stipend fra lånekassen. Les mer om avbrudd i studier her:

Forsinkelse,
avbrudd og endring i utdanningen (lanekassen.no)

 

Hvis det er noe du er usikker på underveis eller
liknende så ta kontakt med Tine på 907444

 

Kontakt oss

Hvis du ikke har mottatt svar på søknaden innen tre virkedager eller får feilmelding, så gjerne en mail til elev@fagsenteret.com.